Publicerad på av

Chilien kasvattaminen on koukuttava harrastus

Chilien kasvattaminen on koukuttava harrastus

Chililajikkeita on maailmassa tuhansia ja koko ajan kasvavan suosion myötä niitä jalostetaan jatkuvasti lisää. Sen lisäksi, että itse taimien kasvattaminen siemenestä satokypsäksi on pitkäjänteistä ja mielenkiintoista puuhaa, löytyy todellinen syy usein niiden laajasta maku- ja tulisuuskirjosta.
 

Monet chililajikkeet vaativat itääkseen paljon lämpöä. Paras itävyys saadaan, kun kasvualustan lämpötila pidetään 27–29 asteessa. Tätä viileämmässä itäminen hidastuu ja itävyysprosentti voi jäädä heikoksi.

1

Kasvualustan lämpöä voidaan lisätä niille tarkoitetuilla lämpömatoilla tai viemällä kylvöt paikkaan, jossa varmistetaan nimenomaan kasvualustan tasainen lämmönsaanti (esim. lattialämmitys kylpyhuoneessa). Lämpötilan voi tarkastaa niille tarkoitetulla maalämpömittarilla.

 

Chilejä istutetaan esikasvatuksen aikana asteittain isompaan ruukkuun ja lopullisen ruukun koko tulisi olla vähintään 10–20 litraa. Tasaiset kasvuolot, sopiva, säännöllinen kastelu ja lannoitus sekä lämpö ovat tärkeitä chilien kasvatuksessa. Mullan joukkoon voi sekoittaa perliittiä, joka pitää mullan ilmavana ja kuohkeana sekä huolehtii kasvien juurten hapensaannista. Vermikuliittia puolestaan käytetään kylvöksen katteena, joka pitää mullan kosteana, lämpimänä ja kuohkeana.

 

Chilien tulisuus viehättää

 

Chilien tulisuus ilmoitetaan Scovillen asteikolla. Sen kehitti tohtori Wilbur Scoville vuosina 1910–1912, josta se on saanut nimensäkin. Mitä suurempi Scovilleasteikon luku on, sitä tulisempi chili on kyseessä. Esimerkiksi tavallisen paprikan Scoville-aste on nolla, koska se ei sisällä poltetta aiheuttavia kapsaisinoideja, kun taas vahvemmissa chileissä Scovilleja voi olla vaikka 450 000. Scovillen asteikon lyhenne on SHU (Scoville Heat Unit).

 

Miedot lajikkeet

 

Chilipaprika 'Sweet Banana' on hyvin mieto chili, jonka tulisuus on vain 100-500 SHU. Lajikkeella on makeat, kellertävät ja hyvänmakuiset hedelmät. Kypsyessään hedelmä muuttuu punaiseksi. Miedon tulisuutensa vuoksi lajiketta käytetään mm. tuoreena salaateissa sekä säilöttynä.

 

Chilipaprika 'Anaheim' on mieto chili, jonka SHU on 500-2 500. Sillä on jopa 20 cm pitkät, vihreät hedelmät, joita voidaan käyttää tuoreena salaateissa, grillattuna, täytettynä tai uunissa paahdettuna. Mikäli haluat voimakkaamman makuisia hedelmiä, anna niiden kypsyä punaisiksi.

 

Chilipaprika 'Gorria'n tulisuus on 1500-4000 SHU. Sillä on kirkkaan punaiset, sileät, kartiomaiset ​​hedelmät, jotka ovat noin 11-12 cm pitkiä. Maku on täyteläinen, hedelmäinen. Paras lajike kuivatuille chilihiutaleille tai chilijauheelle.

 

2

 

Keskituliset lajikkeet

 

Chilipaprika 'Hungarian Yellow Wax Hot'in tulisuus on 2500-8000 SHU. Wax -tyypin chilit ovat keskitulisen chilin ja makean paprikan välimuotoja.  Lajike on varhain kypsyvä ja hedelmät ovat aluksi keltaiset, mutta muuttuvat kypsyessään punaisiksi. Lajiketta käytetään ruokien maustamiseen tuoreena.

 

Chilipaprika 'Nepalese Bell'ia kutsutaan myös marjapaprikaksi. Sen kauniit, kellomaiset hedelmät muuttuvat kypsyessään vihreästä punaiseksi. Maku on  hedelmäinen ja muistuttaa hapokasta raparperia. Satoisa lajike, jonka tulisuus on kypsänä noin 14 000 SHU.

 

Chilipaprika 'De Cayenne'n pitkänkapeat hedelmät ovat ensin vihreät, mutta muuttuvat kypsyessään punaisiksi. Se on yksi tunnetuimpia chilipaprikoita, jota käytetään vihreänä tai kypsänä ruokiin sekä jauhettuna tai kuivattuna mausteena. Cayennen maku on polttava, vähän kitkerä ja mausteinen. Tulisuus: 30 000-50 000 SHU.

 

3

 

Tuliset lajikkeet

 

Tabascopippuri 'Tabasco'n pienet, kirkkaanpunaiset, hedelmät ovat tulisuusasteeltaan voimakkaat. Lajike on satoisa ja sopii hyvin ruukkukasvatukseen lämpimillä paikoilla. Tulisuus: 70 000-100 000 SHU.

 

Havannapaprika 'Fruity Vulcano'lla on pitkät, kapeat, hyvin kurttuiset hedelmät, jotka muuttuvat kypsyessään vaaleanvihreistä kirkkaanpunaisiksi. Hedelmäinen maku ja selvä tulisuus. Hyvänmakuinen esim. kastikkeissa ja padoissa. Voidaan kasvattaa ruukussa. Tulisuus: 100 000 scovillea.

 

Havannapaprika 'Scotch Bonnet'in hedelmät ovat vahvasti poimuiset, noin 4-6 cm pituiset ja kypsinä punaisenoranssit. Tyypillinen habanero aromaattisen hedelmäisellä maulla ja selkeällä tulisuudella. Haaroittuva kasvutapa, sopii hyvin ruukussa viljeltäväksi. Tulisuus: 100 000-350 000 SHU.

 

Havannapaprika 'Habanero Orange'lla on hyvin haaroittuva kasvutapa. Hedelmät ovat 3-5 cm pitkät, poimuiset ja oranssit. Lajikkeella on erikoinen, mangomainen maku. Tulisuus: 100 000-350 000 SHU.

 

4

 

Erittäin tuliset lajikkeet

 

Havannapaprika 'Habanero Caribbean Red'lla on 3-5 cm pitkät, poimuiset, punaiset hedelmät. Lajike on tulisempi, kuin perinteinen habanero. Tulisuus: 300 000-445 000 SHU.

 

Havannapaprika 'Naga Jolokia' on todella tulinen lajike, joka kypsyttää 6-8 cm pitkät, punaiset hedelmät. Käytä varoen. Tulisuus: 855 000-1 000 000 SHU.

 

 

Kommentarer: 0

Endast registrerade användare får skriva kommentarer.
Logga in och skriv kommentar Registrera dig nu