Beställ tryggt från en inhemsk webbshop
Förhandsförsäljning börjar 2.1.2022 och leveranserna börjar vecka 11-13.
Odla dina egna champinjoner! Förpackningen innehåller kompostjord, täckjord och mycel, 7,5 l. Start temperatur 20-25 grader, odlingstemperatur 15-18 grader. 3-5 skördar, vardera 0,5–2 kg. Första skörden efter ca 3 veckor från man startat dlingen. Efter ca 1 vecka kommer följande skörd. Förpackningens storlek: 28 x 18 x 9 cm. Endast vatten behövs.
Vetenskapligt namn | AGARICUS bisporus |
i lager | Nej |
Så här gör du när du odlar champinjoner Champinjoner köper du i en komplett förpackning som innehåller ett skikt med färdig kompost och en påse med täckjord. Börja med att ta ur påsen med täckjord ur förpackningen och förvara den på en sval plats tills den ska användas. Placera förpackningen med champinjoner med kartonglocket på och låt den stå i 4 dagar i en omgivningstemperatur på 20-25⁰C (det vita locket kan du kasta). Under denna tid växer det vita svampmycelet ut i komposten. Ta därefter fram påsen med täckjord och stick ett tiotal hål på båda sidor. Blötlägg påsen i 1 liter vatten i 30 min. Öppna sedan påsen och lägg på ett jämnt och luftigt skikt täckjord över komposten. Sätt på locket och placera därefter förpackningen på en plats med en temperatur på 20-25⁰C och låt stå i 5-8 dagar. Under den här tiden växer svampmycelet upp genom skiktet med täckjord. Du kan följa förloppet genom att öppna den runda luckan i locket. Det är spännande att se champinjoner växa! När täckjorden är täckt med vitt ludd kan du ta av locket och trycka in hörnen och sedan sätta tillbaka det på förpackningen igen. Öppna även lufthålen på lockets kortsidor och ställ nu förpackningen på en svalare plats med en temperatur på 15-18⁰C. Spreja regelbundet med vatten så att täckjorden alltid hålls fuktig. Champinjoner behöver mycket fukt för att växa ordentligt. När ett rejält antal knoppar tagit form går det bra att vattna med en vattenkanna. Jorden ska hållas fuktig, men får inte bli för blöt. Först växer det upp champinjoner längs kanterna och sedan i mitten. Skörda champinjoner Så småningom har det blivit dags att plocka dina champinjoner. Plocka champinjoner med fingertopparna och vrid samtidigt som du drar upp dem. Dra inte rakt upp och plocka inte för små champinjoner. Fortsätt att vattna så att jorden förblir fuktig. När du har skördat alla champinjoner fortsätter du att vattna. Efter ungefär en vecka växer nästa omgång champinjoner upp. Detta kan upprepas mellan tre till fem gånger. lycka till med att odla champinjoner!