Laventeli

Lavandula angustifolia

Tuote on tilapäisesti loppunut

5,80
Katso toimitustavat
Käytettävissä olevat toimitustavat:
  • Nouto myymälästä
  • Matkahuollon Lähellä-paketti
  • Kirjeposti (alle 250 g)
  • Matkahuolto kotiinkuljetus
  • Matkahuollon Varovasti Lähellä-paketti
  • Matkahuolto Varovasti Kotiinkuljetus

Laventeli (Lavandula angustifolia) yhdistetään vahvasti Ranskan maaseutuun ja se onkin saanut lisänimen "Provencen sielu". Laventelia käytetään lähinnä sen tuoksunsa vuoksi, mutta se on myös todella kaunis kukkapenkkien reunuskasvina tai ruukuissa. Laventelin maku on voimakas ja melko karvas, mutta sen tuoreita lehtiä ja nuoria versoja käytetään kuitenkin voimakkaan makuisten liha- ja kalaruokien maustamiseen.

 

Siemenestä kasvatettaessa laventeli kannattaa kylvää ajoissa (helmi-maaliskuulla), koska itämiseen voi mennä pitkään. Jos siemenet eivät ole itäneet kuukauden aikana, kylvös laitetaan jääkaappiin noin kuukaudeksi. Sekoita siemenet hiekkaan ja levitä kostutettuun kylvömultaan. Kasvualustan sekaan voidaan lisätä perliittiä, joka lisää kasvualustaan lämpöä ja ilmavuutta. Kylvös peitetään rei´itetyllä muovilla.

 

Taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa ennen istutusta ulos. Laventeli viihtyy hyvin vettäläpäisevässä ja laihassa maassa, joten kasvulaustan olisi hyvä olla hiekansekaista multaa. Pidä taimia viileässä ja valoisassa kasvupaikassa ennen istuttamista lopulliselle kasvupaikalleen.

Hidaskasvuiset laventelit voidaan istuttaa tiheään, noin 20 cm välein, jotta ne muodostavat kauniita mättäitä. Paras kasvupaikka on hyvin vettäläpäisevässä, hiekkapitoisessa maassa. Maa voidaan kalkita istutuksen yhteydessä.

 

Kun kasvupaikka on valittu oikein, on laventelin hoito helppoa. Vettä ei tule antaa liikaa, mutta mietoa, yrteille tarkoitettua lannoitetta voidaan antaa kerran.

 

Laventeli kukkii heinä-elokuulla ja satoa kerätään, kun kukat ovat puoliksi tai juuri ja juuri auenneet. Syksyllä laventelille voidaan tehdä alasleikkuu, jotta se säilyttäisi mätästävän kasvutapansa. Jos leikkuu tehdään keväällä (kun hallanvaara on ohi), voidaan leikatuista oksista ottaa pistokkaita lisäykseen.


Laventelit voidaan kylvää ruukkuihin myös syys-lokakuussa (ulos). Jos laventelia kasvatetaan ruukuissa, ne talvetetaan pakkasettomassa tilassa.

 

Monivuotinen
Kylvöaika: tammi-toukokuu/syys-marraskuu
Itämisaika: 2-15 kk
Kukinta-/Korjuuaika: heinä-elokuu

Tuotteen lisätiedot

Tieteellinen nimi Lavandula angustifolia
Kasvupaikka
  • Aurinko
Tieteellinen nimi Lavandula angustifolia
Myyntikoko 200 siementä/pss
Täysimittaisen kasvin koko 40 cm
Kasvupaikka aurinko

Asiakkaat, jotka ostivat tämän tuotteen, ostivat myös

Kamomillasaunio
3,80
Timjami
4,80
Iisoppi
4,80

Selaa tätä tuoteryhmää: Yrtit