Daalioiden luokittelu
Daalioiden suuren suosion myötä lajikkeita on nykyään jo tuhansia ja ne jaotellaan kukan muodon mukaan eri luokkiin.
Syksyllä istutettavien kukkasipuleiden ennakkomyynti on alkanut!
Daalioiden suuren suosion myötä lajikkeita on nykyään jo tuhansia ja ne jaotellaan kukan muodon mukaan eri luokkiin.
Daalioiden suosio kasvaa vuosi vuodelta, ja yhä useammat puutarhaharrastajat löytävät tiensä tämän helppohoitoisen ja niin kauniin lajin pariin. Kasvavan suosion myötä myös daalialajikkeiden kirjo on laajentunut merkittävästi. Koska lajikkeita on nykyään jo tuhansia, ne jaotellaan kukan muodon mukaan eri luokkiin.
Koristedaalioihin kuuluu suurin osa daalioista. Ne ovat kerrattuja ja lehden malli on pääasiassa litteä. Koristedaaliat voidaan jakaa vielä kokonsa mukaan pieniin, keskisuuriin, suuriin ja lautasdaalioihin.
Lautasdaaliat ovat halkaisijaltaan jopa 30 cm ja ne ovat daalioiden kukista suurimpia.
Pienikukkaisia koristedaalioita:
Keskisuuria koristedaalioita:
Koristedaalia 'Alva's Regalia'
Suurikukkaisia koristedaalioita:
Koristedaalia 'Mikayla Miranda'
Lautasdaalioita:
Lummedaalioiden kukat muistuttavat nimensäkin mukaan lumpeen kukkaa. Kukan terälehdet ovat leveät ja ne ovat harvemmassa kuin koristedaalioilla.
Lummedaalia 'Karma Marten Zwaan'
Kaktusdaaliat ovat varmasti huomiota herättävimpiä kaikista daalialajikkeista. Lajikkeen tunnistaa siitä, että kukkien terälehdet ovat rullautuneet taaksepäin.
Kaktusdaaliat jaotellaan kaktustyyppisiin sekä semikaktustyyppisiin daalioihin terälehtien kierteisyyden mukaan. Täysin terälehdiltään kiertyneitä kukkia kutsutaan kaktusdaalioiksi ja terälehdet, jotka ovat kiertyneet vain puoliksi, mutta ovat tyvestä tasaisia, kutsutaan semikaktusdaalioiksi. Kukkien koko vaihtelee aina pienistä, miniatyyrisistä kukista jättimäisiin. Kukat ovat kerrottuja.
LUE MYÖS: Daaliapenkin perustaminen
Yksinkertaiset daaliat ovat nimensäkin mukaan kukinnoiltaan yksinkertaisia. Terälehtien kärjet voivat olla joko teräviä tai pyöristettyjä ja kukan keskusta (mykiö) on selvästi näkyvillä. Pölyttäjät rakastavat yksinkertaisia daalioita.
Mignondaaliat ovat hyvin samanlaisia yksinkertaisten daalioiden kanssa ja monesti mignondaaliat luokitellaankin yksinkertaisiin daalioihin. Mignondaalioiden kukan halkaisija on yleensä alle viisi senttiä ja terälehtien kärjet ovat pyöreät, päivänkakkaramaiset.
Anemonedaaliat eli vuokkodaaliat ovat suosittuja leikkokukkina niiden pitkien kukkaperien ja korkean kasvutavan vuoksi. Kukissa on kahdenlaisia terälehtiä: uloimmat ovat litteitä, usein hieman taaksepäin taipuneita ja kukan keskustaa kohti mentäessä terälehdet muuttuvat pieniksi ja putkimaisiksi.
Vuokkodaalia 'Totally Tangerine'
Vuokkodaalia 'Platinum Blonde'
Vuokkodaalia 'Princess Nadine'
Kaulus- eli collerettedaalioilla on ulkokehällä suuret, litteät terälehdet ja niiden päällä pienemmät terälehdet. Kukan keskusta eli mykiö on esillä. Kukan avoin rakenne houkuttelee pölyttäjiä.
Pionidaalioiden kukkien terälehdet ovat kahdessa kerroksessa hieman epäsymmetrisesti ja kukan keskusta on näkyvillä. Pölyttäjät viihtyvät hyvin pionidaalioiden kukissa.
Pionidaalia 'Bishop of Oxford'
LUE MYÖS: Leikkokukkien kasvattaminen puutarhassa
Tähtidaalioita kutsutaan usein myös orkideadaalioiksi. Kukat ovat persoonallisia – terälehdet ovat täysin kääntyneitä ja kukka on yksin- tai kaksinkertainen. Kukan keskusta on näkyvillä ja houkuttelee luokseen pölyttäjiä.
Pallodaalioiden kukat ovat muodoltaan joko täysin pallon muotoisia tai hieman litistettyjä palloja. Ne ovat täysin kerrottuja ja terälehtien kärjet voivat olla joko teräviä tai pyöristettyjä. Kukat ovat yleensä halkaisijaltaan yli viisi senttiä.
Pompondaalioiden kukat ovat pallodaalioita pienempiä ja tiiviimpiä. Kukka on lähes täysin pyöreä ja sen halkaisija on yleensä alle viisi senttiä.