Taimitakuu

taimitakuu

Taimitakuu

Kasveillamme on kasvuunlähtötakuu. Mikäli kasvuunlähtö epäonnistuu oikeista istutus- ja hoitotoimenpiteistä huolimatta, annamme uuden taimen menehtyneen tilalle. Mikäli samaa lajiketta ei ole saatavilla, voit saada korvauksen jollakin toisella hyväksymälläsi samanhintaisella taimella. Takuu koskee kaikkia monivuotisia taimia, joita on käsitelty myyjän antamien ohjeiden mukaisesti. Kasvuunlähtötakuu on voimassa 45 vuorokautta toimituspäivästä. Tainta koskeva virheilmoitus on tehtävä ennen takuuajan täyttymistä. Takuu ei koske taimia, jotka istutetaan menestysvyöhykettä ankarammalle vyöhykkeelle tai sillä ei ole tiedossa menestymisvyöhykettä. Takuu ei koske talven, tuhoeläinten, epäsuotuisan kasvupaikan tai muiden ulkopuolisten tekijöiden taimille aiheuttamia vahinkoja. Säilytä ostokuitti ja taimen nimilappu mahdollista palautusta varten. Takuu ei koske verkkokaupasta ostettuja taimia, joita  ei ole noudettu 3 päivän sisällä noutoilmoituksen saapumisesta. 

 

 

 

 

Näillä ohjeilla voit edesauttaa kasvuunlähtöä

 

Kuljetus ja säilytys

Huolehdi, että kasvi ei ole kuljetuksen aikana alttiina kuivattavalle ilmavirralle. Kasvit kestävät pitkäaikaistakin säilytystä, kunhan kastelet niitä. Kasvit kuluttavat vettä vähemmän tuulettomassa ja varjoisassa paikassa.                                                                                                                                                                                    

Kasvien imeyttäminen

Imeytä paljasjuuriset kasvit vedessä noin 1–2 tuntia.  Mikäli astia-tai paakkutaimi on kuiva, imeytä se astiassa.                                                                                                                                                                                               

Istutus

Kasvualustan tulee olla rakenteeltaan, happamuudeltaan ja ravinteiltaan sopiva kullekin kasville. Kasvi juurtuu nopeammin miedosti lannoitettuun kasvualustaan. Hyvä keino on käyttää istutusta varten sekoitettua istutusmultaa. Istutuksen yhteydessä lisälannoitus annetaan juurien yläpuoliseen multaan kevyesti pintaan sekoittaen. Astia- ja paakkutaimien paakkua ei saa rikkoa. Kiristävät siteet leikataan auki. Muoviset suojukset poistetaan.                                                                                                                                                           

 

Istutuksen jälkeinen kastelu

Kastele koko ensimmäisen kasvukauden ajan kerralla 30-100 litraa neliömetrille ja pidä taukoa 3–7 päivää kasvista ja säätilasta riippuen. Seuraa kastelutarvetta kaivamalla pieniä koekuoppia ja tutki kädellä kosteus juuristosyvyydestä.                                                                                                                                                          

Kasvuunlähtö ja jurominen (kitukasvuisuus)

Kasvuunlähdön nopeus riippuu taimien lajikohtaisista ominaisuuksista ja siitä, onko taimi astiataimi vai esipakattu ns. paljasjuurinen taimi. Myös ilman ja maan lämpötila sekä kosteus vaikuttavat kasvuunlähtöön. Pääsääntöisesti silmut avautuvat 3–4 viikon kuluessa. Mikäli näin ei tapahdu, mutta taimi on elossa (voit todeta sen raaputtamalla varovasti kuoren pintaa, jolloin terve vihreä kuoriosa tulee näkyville), kysymyksessä on juromisilmiö. Tällöin kasvin vedenotto suhteessa haihduntaan pitää kasvin elossa, mutta ei riitä kasvun alkamiseen. Jurominen voidaan katkaista tiivistämällä kasvualusta oikein, suihkuttamalla kasvia, peittämällä kasvi reijitetyllä läpinäkyvällä muovilla ja antamalla noin kolme ämpärillistä 50–60-asteista vettä kasteluna maahan.                                                                                                                                      

 

Tuenta

Kookkailla kasveilla on huolehdittava riittävästä tuennasta, koska tuulen aiheuttama kasvin heiluminen voi estää juurtumisen.                                                                                                                                                          

Syksyllä on huolehdittava, ettei juuristoalue jää painanteelle. Syksyn ja talven liika kosteus on tuhonnut vanhojakin istutuksia. Siis tee mieluummin pieni kumpare taimen juurelle ja huolehdi siitä, ettet istuta tainta liian syvälle.