Julkaistu , julkaisija

Tammikuussa voi aloittaa esikasvatuksen

 

 

Jos joulukuussa vielä pimeys istui harteilla ja kesä tuntui aika kaukaiseltakin ajatukselta, herättää viimeistään tammikuun ensimmäiset auringonsäteet mielen jo selkeästi keväisempiin tunnelmiin. Tammikuu onkin hyvää aikaa suunnitella ensi kesän puutarhajuttuja ja muistella viime kesää. Mikä onnistui edellisellä kasvukaudella ja mitä uutta kokeilisi tulevana? Antaisiko puutarhasta enemmän tilaa syötäville kasveille vai tekisikö vanhasta mansikkamaasta perennapenkin? Mitä kasvatan siemenestä ja mitkä ostan valmiina taimina?esikasvatus_blogi-0822

Koska kasvukausi meillä Suomessa on suhteellisen lyhyt, vaativat monet kasvit pitkänkin esikasvatuksen. Itse siemenestä kasvatettaessa pääsee näkemään koko kasvin matkan pienestä taimesta kukkivaksi tai satoa antavaksi aikuiseksi kasviksi. Jos omistaa kasvihuoneen, pystyy kasvukautta pidentämään molemmista päistä ja esikasvatuksenkin aloittamaan jo tammi-helmikuulla. Luonnonvalo on kuitenkin vielä tähän aikaan taimien tarpeisiin nähden liian heikkoa, mutta kasvilampuista onneksi saa tarvittavaa lisävaloa taimien tarpeisiin.

 

Muutamat kasvit vaativat erityispitkän esikasvatuksen ja varsinkin kasvihuoneeseen istutettavat chilit ja paprikat sekä kukista mm. orvokit ja jättiverbena voidaan kylvää jo tammikuun puolella.

esikasvatus_blogi-0848

Vaikka tammikuulla ei vielä esikasvatusta aloittaisikaan, voi tässä vaiheessa jo kuitenkin suunnitella esikasvatettavien kasvien kylvöjärjestystä, tarkastaa istutuslaatikot, hankkia siemenet ja muut esikasvatukseen tarvittavat ruukut ja työvälineet. Ja tietenkin fiilistellä alkavaa kasvukautta erilaisista puutarhakirjoista.

 

Tammi-helmikuulla kylvettäviä Impecta -siemeniä:

 

Syötävät:

Munakoiso F1 'Jackpot'

Munakoiso 'Blanche Ronde á Oeuf'

Chilit ja paprikat

Tomaatit

Kasvihuonekurkku F1 'Max'

Kasvihuonekurkku F1 'Deltastar RZ'

Latva-artisokka 'Green Globe'

Latva-artisokka 'Violet de Provence'

Ruotiselleri 'Giant Red'

Ruotiselleri 'Golden Self Blanching 2'

Mukulaselleri 'Prinz'

Pyöröminttu

 

Koristekasvit:

Nuokkuharjasluikka 'Fibre Optics'

Kultatesma 'Aureum'

Purppurasulkahirssi 'Jade Princess'

Hentohöyhenheinä 'Pony Tails'

Kelloköynnös

Jättiverbena

Keijunmekko

Suklaakosmos 'Black Magic'

Sarviorvokki F1 'Sorbet Black Delight'

Sarviorvokki F1 'Sorbet Carmine Rose'

esikasvatus_blogi-0844

Kommentit: 0
Lisätietoja:: esikasvatus, siemenet

Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti