Myymälämme Elimäellä on avoinna ma-pe 11-18, la 10-16 ja su 12-16. Tervetuloa ostoksille!
Saatavuus, ennakkomyynti alkaa 4 2025.
Parsalajike ‘Grolim’ on satoisa ja laadukas parsa, jolla on paksut versot. Versot ovat muodoltaan hyvin säännöllisiä ja harvoin onttoja. ‘Grolim’ soveltuu hyvin luomuviljelyyn ja on siksi harrastajaviljelijän varma valinta. Lajike on kestävä ja vähemmän altis harmaahomeelle. Parhaan sadon saavuttamiseksi suositellaan 4–5 taimea/metri. ‘Grolim’ tuottaa 100 % hedekasveja, mikä takaa runsaan sadon. Parsanjuurakot ovat paljasjuurisia ja ammattiviljelytasoa.
Alkuperämaa |
|
Varastossa | Ei |
Istutusohjeet |
Parsa on monivuotinen herkku, joka vähentää tarvetta toistuvalle uudelleenistuttamiselle puutarhassasi – ilmastoystävällinen ja täydellinen vaihtoehto myös laiskemmalle viljelijälle.
Kasvupaikka, maa & istutus Sopiva istutusaika on huhti–toukokuu. Parsa viihtyy aurinkoisella ja suojaisella paikalla syvässä ja hyvin ojitetussa maassa. Jos haluat kasvattaa valkoista parsaa, on hyvä, että maa on kevyt ja hiekkapitoinen, sillä taimet pitää mullata – eli lisätä maata versojen kasvaessa. Jotta saat valkoista parsaa, versot täytyy kasvattaa ilman auringonvaloa. Parsa ei pidä uudelleenistutuksesta, joten valitse heti alussa hyvä paikka. Poista kasvupaikalta monivuotiset rikkaruohot. Kuohkeuta maa noin 40 cm syvyyteen ja paranna sitä esimerkiksi lehmänlannalla tai kompostimullalla. Kaiva 15 cm syviä vakoja (valkoiselle parsalle 20–25 cm) ja 20 cm leveitä.
On tärkeää, että juuret levitetään vakojen pohjalle viuhkamaisesti. Peitä ne muutamalla sentillä maata ja lisää maata vähitellen parsan kasvaessa, kunnes maanpinta on tasainen. Verson kärjen tulee olla koko ajan maan alla.
Taimiväli: noin 25–40 cm
Riviväli: 1,2–1,5 m
Kasvatus viljelylaatikossa (80 x 120 cm): tarvitaan vähintään kaksi laatikkoa päällekkäin. Istuta 5 tainta/laatikko.
Kastelu & ravinteet On tärkeää kastella parsaistutusta säännöllisesti ensimmäisenä vuotena, jotta taimet juurtuvat hyvin. Muutama kunnollinen kastelukerta on parempi kuin jatkuva kevyt kastelu. Poista rikkaruohot, jotta ne eivät häiritse parsan kasvua. Parsa on ravinteita vaativa kasvi, ja lannoittaminen on tärkeää hyvinvoivien taimien ja runsaan sadon takaamiseksi.
Sato Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä! Istutusvuonna ei tule korjata satoa ollenkaan, koska taimien täytyy saada kasvaa vahvoiksi. Toisena vuonna istutuksesta voi sadonkorjuuta tehdä hieman varovasti. Kolmannesta vuodesta alkaen voit korjata satoa noin kahden viikon ajan. Poimi kaikki noin 20 cm pitkät versot ennen kuin nuput aukeavat. Loput saa kasvaa vapaasti. Seuraavina vuosina voit korjata satoa juhannukseen asti. Juhannuksen jälkeen versoja ei saa enää kerätä, jotta kasvi ehtii kerätä voimia seuraavaa kasvukautta varten.
Syksy Kun varret ovat lakastuneet syksyllä, ne leikataan pois ja laitetaan kompostiin. Tätä ei tule tehdä ennen kuin on tullut kylmää – odota pari viikkoa ensimmäisten pakkasten jälkeen, muuten parsa saattaa lähteä kasvattamaan uusia versoja turhaan. |
Tietosuojasuostumus
Käytämme evästeitä varmistaaksemme sivuston toiminnan ja parantaaksemme käyttökokemustasi. Voit hyväksyä kaikki evästeet tai mukauttaa asetuksia tarpeidesi mukaan. Lue lisää tietosuojakäytännöstämme.